Oletko kuulostellut itseltäsi omaa vointia viime aikoina? Onko olemus väsynyt ja voimaton vai oletko pirteä ja energinen. Arki on välillä täynnä kiirettä ja jaksaminen kortilla. Monesti käy vielä niin, että pidämme kyllä muista huolta mutta helposti unohdamme panostaa omaan hyvinvointiimme. Voi myös olla, että haemme joskus hyvinvointia väärillä keinoilla. Osaatko tulkita oman kehosi merkkejä siitä mitä se on vailla? Osaatko käsitellä omia ajatuksia ja tunteita?
Ihminen on kokonaisuus ja terveystieteissä puhutaan fyysisestä, psyykkisestä sekä sosiaalisesta terveydestä. Jos yksi näistä osa-alueista voi huonosti, se heijastuu myös muihin osa-alueisiin ja vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Joskus syy – seuraus suhteita voi olla vaikea tunnistaa ja esimerkiksi päänsärkyä hoidetaan lääkkeellä, vaikka oikea syy olisikin vaikka huono ravinto. Avaan lyhyesti alla näitä osa-alueita, tulen kirjoittamaan näistä aihealueista jatkossakin, joten tämä teksti toimii vain alustuksena aiheeseen. Oma käsitykseni terveydestä sekä hyvinvoinnista perustuu näiden osa-aluiden tasapainoon.
Fyysinen terveys on meille luultavasti eniten tuttua. Puhutaan elintavoista eli siitä kuinka syömme, liikumme sekä lepäämme. Hyvä monipuolinen ruokavalio, riittävästi monipuolista liikuntaa sekä riittävä määrä unta sekä lepoa ovat oman hyvinvoinnin kulmakiviä.
Psyykkkinen terveys on mielen terveyttä. Innostutko asioista vai joudutko ponnistelemaan että selviydyt aamuisin esimerkiksi töihin? Puhutko itsestäsi positiiviseen sävyyn vai löydätkö aina jotain, mistä et itsestäsi pidä. Elämässä tulee varmasti vastoinkäymisiä sekä kriisejä mutta olellista on se, että selviääkö niistä. Ne ovat myös niitä hetkiä, kun mieli voi sairastua.
Sosiaalinen terveys taas on kaikkia ihmiskontakteja ympärillämme. Ihminen on sosiaalinen olento ja tarvitsemme muiden hyväksyntää ja läheisyyttä elämäämme. Kriisit parisuhteissa ja kavereiden kanssa vaikuttavat isosti omaan elämään. Perhe on yksi suomalaisten arvokyselyiden yleisimmistä vastauksista. Omassa työssäni valmentajana haluan panostaa lasten ryhmissä siihen, että harjoituksissa olisi aina kivaa ja kaikki hyväksytään juuri sellaisina kuin ovat. Kaikki saavat harjoitella omalla tasollaan kannustavassa ilmapiirissä. Ja mikä sen parempaa, jos harjoituksista saadaan vielä uusia ystäviä <3
Oman hyvinvoinnin lisääminen voi lähteä pienistä teoista. Siirrä unirytmiä niin, että nukut 30min enemmän yössä. Varaa kalenteriisi aikaa omalle liikunnalle, käy vaikka kävelyllä ihanassa syyskelissä. Syö hyvin ja terveellisesti. Hyvät elintavat tuo energiaa päiviin ja sitä kautta auttaa myös mieltä jaksamaan paremmin. Pidä lähelläsi ihmisiä, jotka tuovat sinulle energiaa ja innostusta, eikä aina ime kaikkea energiaa sinusta pois. Itselläni kaikista suurin hyvinvointia tuova tekijä on riittävä uni. Jos nukun liian vähän tai huonosti, vaikuttaa se ihan kaikkeen jaksamiseeni. Tekee mieli herkkuja, ei jaksa liikkua, ärsyttää kaikki jne. Paras lääke huonoon fiilikseen minulle on liikunta eli ei muuta kuin lenkkarit jalkaan ja metsään =)
Mikä on sinulle tärkein hyvinvointia tuova asia?
-S