
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkki merkitty *-merkillä”
Telinevoimistelulla on pitkät perinteet suomalaisessa urheilukulttuurissa. Voimistelulla oli vahva rooli koululiikunnassa niin myönteisessä kuin kielteisessä mielessä. Myös urheilu menestystä on tullut lajin parista ja voimisteluliitto on tänä päivänäkin yksi Suomen suurimmista lajiliitoista. Otsikko on hieman raflaava, en toki ajattele, että kaikkien pitäisi olla kiinnostunut lajista mutta yritän perustella sitä, miksi monen lapsen olisi hyvä päästä kokeilemaan ja harrastamaan lajia, vaikka muiden lajien ohessa.
Telinevoimistelun puolesta puhuu lajin kiistaton monipuolisuus. Laji kehittää niin voimaa, nopeutta, kimmoisuutta, notkeutta sekä vaativuudeltaan opettaa tekijälleen pitkäjänteistä harjoittelua, työntekoa ja ääretöntä keskittymistä. Eri telineet vaativat erilaisia ominaisuuksia ja näin ollen harjoittelun tulee olla todella monipuolista. Vaikka kyseessä onkin yksilölaji, treenaaminen ryhmässä opettaa muiden kannustamista, tsemppaamista ja empatia kykyä vaikeina harjoituspäivinä. Lasten voimaharjoittelua on välillä pidetty kyseenalaisena asiana. Kuitenkin nykypäivän tutkimustiedon mukaan voimaharjoittelun voi aloittaa jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa, kuhan se tehdään vain oikein. Kirjoitan aiheesta myöhemmin oman artikkelin, koska mielestäni se on mielenkiintoinen ja tärkeä aihe. Telinevoimistelussa lajin omaista voimaharjoittelua tehdään harjoituksissa todella paljon. Voimaharjoitteet ovat melkein aina omalla kehonpainolla tehtäviä ja näin ollen turvallisia tapoja kehittää voimaa. Voiman tekeminen on lajin liikkeiden näkökulmasta välttämätöntä, sillä voimistelu vaatii hyvää kehonhallintaa ja kehon suhteellista voimaa, jotta liikkeet on mahdollista oppia. Kerran aiheesta puhuimme kilpavalmentajien kesken ja päädyimme lopputulokseen, että kilparyhmäläisen 2,5 tunnin harjoituksesta voimaa tehdään erimuodoissa noin 90% ajasta. Kaikki tämä ”piilotetaan” ikään sopivasti leikkeihin, haasteisiin yms. Kukin voi itse kokeilla miten jakaisi vetää noin pitkät voimatreenit =)
Monipuolisuus on varmastikin sana, jota nykyurheilussa korostetaan. Vähentynyt arkiliikunta ja omatoimisen liikkumisen väheneminen on tehnyt sen, että ohjattujen urheiluharrastusten tulisi olla hyvin monipuolisia, jotta kurotaan umpeen passiivisen elämäntavan vaikutuksia. Aina näin ei kuitenkaan ole ja se näkyy mm. loukkaantumisissa ja lisääntyneissä rasitustyyppisissä vammoissa. Heikon peruskunnon ja pohjan päälle ei pystytä kestävällä tavalla rakentamaan kovan rasituksen suorituksia. Hyvänä esimerkkinä aiheesta mieleeni on jäänyt entisen huippuhiihtäjän Sami Jauhojärven kertomus siitä, kuinka hänelle aina naureskeltiin, kun hän aloitti peruskuntokauden rauhallisilla sauvakävelylenkeillä muiden juostessa ohi. Olympiakomitean urheiluluokkien oppikirjassa kerrotaan, kuinka urheilevan nuoren tulisi urheilla viikossa vähintään 20tuntia kehittyäkseen urheilijaksi. Telinevoimistelussa tämä tuntimäärä tulee helposti täyteen ja monella se on jopa paljon enemmänkin. Näissä tuntimäärissä harjoitusten monipuolisuus, järkevyys ja palautumisen huomioiminen alkaa olemaan äärimmäisen tärkeää. Muuten syntyy helposti turhia loukkaantumisia, ”drop outteja” ja tiputaan kokonaan urheilusta pois.
Telinevoimistelu on laji, jossa on aina ollut mahdollisuus kilpailuun mutta myös harrastamiseen. Molemmissa harjoitellaan samoja asioita, toisessa vain treenimäärät ovat paljon suuremmat ja tavoitteet kilpailemisessa. Harrastetoiminta voi olla ihan yhtä laadukasta, eikä kaikkien lasten todellakaan tarvitse olla kilpailusta kiinnostuneita. Monessa lajissa tämä puoli on vielä ihan lastenkengissä ja jos haluat mukaan, ”joudut” samantien turnauksiin, peleihin yms. Monet seurat ovat kyllä jo heränneet tähän ja perustaneet myös matalan kynnyksen toimintaa kilpaurheilun kylkeen. Onneksi, sillä itse näen äärimmäisen tärkeänä, että mahdollisimman monet lapset ja nuoret saadaan pidettyä liikunnan ja urheilun parissa mahdollisimman pitkään. Ikävä kyllä kaikkien lapsien perheet eivät kuskaa lapsiaan luistelemaan, hiihtämään, pulkkailemaan tai vaikka uimahalliin. Tämä aihe pitäisi nostaa myös mukaan, kun keskustelemme korona ajan harrastamisen mahdollisuudesta. Paljon aiheesta lukeneena olen huomannut sen, että monessa perheessä näitä asioita pidetään täysin itsestään selvinä, mikä on tietty hyvä asia mutta ei nähdä sitä, että kaikki perheet eivät pysty näitä asioita lapsilleen tarjoamaan. Koulussa tämän näkee hyvin siitä, että yläkoululaisista enää muutamalla on omat hiihtovarusteet tai edes omat luistimet. On paljon yläkouluikäisiä, joille opetetaan vasta tässä vaiheessa luistelun alkeita, hiihto on extreme laji ja myös uimataidottomuus lisääntyy koko ajan. Näin ollen seurojen ja muiden liikunta-alan toimijoiden tekemä työ nousee koko ajan tärkeämmäksi tekijäksi, kun puhutaan ihmisten hyvinvoinnista, kunnosta ja tulevaisuuden työntekijöiden työkyvystä.
Jos vielä palataan takaisin voimisteluun, voisi todeta että nykymaailmassa lajin opetusmetodit ovat onneksi muuttuneet menneistä kouluajoista ja näin ollen ainakin toivon, että laji ei tuo traumoja kenellekään. Kuitenkin kaiken liikkumisen lähtökohtana tulisi olla omalla tasolla tekeminen ja sitä kautta onnistumiset ja hyvän fiiliksen saavuttaminen. Voimistelusta kiinnostuneen on kuitenkin hyvä hakeutua mukaan valmennukseen, jossa alkeisliikkeistä edetään kohti vaikeimpia liikkeitä järkevästi ja näin ollen myös turvallisesti.
Ensi viikolla starttaa talvilomat täällä etelässä ja sen kunniaksi voit alla olevan linkin kautta testata Storyteliä maksuttomasti 14 päivän ajan! Etu koskee uusia Storytelin asiakkaita. Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. (Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk).
* Storytel
Mukavaa talvilomaa! Talviloman aikana salilla tapahtuukin paljon…siitä seuraavassa kirjoituksessa lisää!